HungaroWellness - a wellness magyar otthona. Vegyen részt játékunkban! Regisztráljon!
Wellness csomagok
 
Régió: Város: Név szerint:  
belepes a jatekba
Wellness ABC: A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T U Ü V W X Y Z


Regisztáljon, hogy megkapja heti rendszerességű hírlevelünket, és hogy részt vehessen nyeremény-játékainkban!

regisztracio

Belépés

felhasználó név:

jelszó:

elfelejtett jelszó


2013.07.04.
Nagy gondokat okozhat a magzatnál a jódhiány

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a megfelelő egészségi állapothoz elengedhetetlenül szükséges a jód. Azt azonban eddig nem tudhattuk, hogy a magzatoknál ez mennyire fontos. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a terhesség ideje alatt is nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő jód bevitelre, ellenkező esetben akár a születendő gyermek agya nem fejlődik megfelelően.

Bővebben

2013.05.15.
A cukorbetegség összefügg az alvás minőségével?

Új kutatások szerint a 2. típusú cukorbetegség kialakulása kapcsolatba hozható az alvás alatt termelődő melatonin alacsony szintjével. Dr. Hubina Erika, az Oxygen Medical endokrinológusa az ismert és a még kutatott összefüggésekre és a megfelelő kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Bővebben

2013.03.19.
A rágás képessége csökkenti az elbutulás rizikóját

A legújabb kutatások szerint elmondható, hogy minél kevésbé vagyunk képesek rágni, annál inkább veszélyeztet bennünket a demencia.

Bővebben

Kapros cukkíni saláta

Bővebben


        Magazin

Gyógyító barlangok

wellness & egészség

 

A barlangterápia ősidők óta ismert: már az ősember is gyógyított barlangban, a középkorban pedig több barlang vált zarándokhellyé

Kezdetben a gyógyhatást nem a barlangi tartózkodásnak tulajdonították, hanem a cseppkövek különböző formában történő felhasználásának. (Így például a porrá őrölt, tiszta fehér cseppkő fogyasztásától az anyatej mennyiségének gyarapodását várták.)

A modem barlangterápia kezdete a 20. század közepére tehető.

A megfelelő barlangok gyógyászati hasznát a magyar egészségügy viszonylag hamar felismerte: 1966-tól engedélyezett a gyógybarlang elnevezés használata.

A hatótényezők

Ahány barlang, annyiféle mikroklíma. Ez függ a barlangi légáramlás mértékétől, a felszíni viszonyoktól, a barlang vizétől. A barlangi levegő összetétele a gyógyhatás jelentős tényezője.

A barlangban a hőmérséklet viszonylag állandó. Az évi hőingadozás nem haladja meg az 1 °C-ot, így kiküszöböli a stresszhatást, a barlangi levegő belélegezve nem provokál hörgőgörcsöt.

A barlangi levegő relatív páratartalma eléri a 95-100%-ot. Ennek biológiai hatása a hörgőváladék hígítása, oldása. A levegőben levő aeroszol - mely a csepegő víz porlasztása útján jön létre - lehetővé teszi az oldott ásványi anyagok - kalcium, magnézium, jód - légutakba jutását. Ezáltal érvényesül gyulladásgátló és görcsoldó hatásuk.

A barlang por-, pollen-, allergén- és fertőző mikroorganizmus-mentes közeg. Kizárja az izgatóanyagok ingerkeltését, nyugtatólag hat a hörgők nyálkahártyájára, a légutak simaizomzatára. A barlangi levegő bizonyított öntisztulási képessége a túlsúlyban levő negatív ionoknak köszönhető.

A barlangokban a szén-dioxid-szint tízszerese a felszíninek. Ez fokozza a légzőköz-pont aktivitását, a tüdő légcseréjét, a légvételek mélységét, és görcsoldó hatással is jár.

A barlang kisdózisú radioktivitása aktiválja a sejtanyagcserét, az immunrendszert.

A barlangkúrák jellegzetessége, hogy nincs mellékhatásuk.

Barlangos érdekességek (1.)

3 évig marad egy barlangban?!

Három évet kíván eltölteni megszakítás nélkül egy 80 méter mélyen fekvő barlangban Maurizio Montalbini 53 éves olasz tudós, aki a 90-es években egyszer már 366 napot tartózkodott egyhuzamban a föld alatt, és ezzel akkor világrekordot állított fel.

A tavaly kezdődött kísérlet célja jobban megismerni a test természetes ritmusát és ennek alapján pontosabban adagolni a stressz és az álmatlanság leküzdésére szolgáló gyógyszereket.

„Amikor 366 napot maradtam a mélyben, jómagam azt hittem, hogy még csak 219 nap telt el" - mondta el a kutató, aki ezt a tapasztalatot azzal magyarázta, hogy teste bizonyos értelemben meghosszabbította a 24 órás napot.

A tudós a három évet egy 80 méter mélyen lévő, 2 méter széles és mintegy 50 méter hosszú és 5 méter magas barlangban tölti, ahol a hőmérséklet 9 és 10 Celsius-fok körüli.

A vizet a felszínről csövön kapja, tápláléka pedig tablettákból áll, de magával vitt - talán első túlélőcsomagként, amelyet több is követ majd - 4 kg mézet, 2 kg diót és 1,5 kg csokoládét.

Gyógybarlangok Magyarországon

Magyarország barlangokban gazdag. Néhány barlang egyáltalán nem rendelkezik gyógyító hatással, másokban jelentős a betegek javulása. Mai ismereteink szerint az aránylag szűk bejáratú karsztbarlangok alkalmasak terápiára, mivel mikroklímájukat a külső környezeti hatások jelentősen nem befolyásolják.

Hazánkban öt gyógybarlang található:
- Béke-barlang
- Szent István-barlang
- Szemlő-hegyi-barlang
- Abaligeti-barlang
- Tapolcai Kórház-barlang

Béke-barlang - Jósvafő

Észak-Magyarország egyik legszebb tája az Aggteleki-karszt vidéke, mely 1985 óta Nemzeti Park, 1 995 óta pedig a világörökség része. A föld mélyén rejtőző cseppköves barlangok tették ismertté.

A Béke-barlangot 1952-ben fedezték fel. Már a felfedezőknek is feltűnt, hogy a barlang jótékony hatást fejt ki a légúti betegségekben szenvedőkre. 1 959 óta használják légzőszervi betegek kezelésére. Az elért eredmények, valamint a klímavizsgálatok alapján a barlang jósvafői bejáratnál levő két termét 1969-ben gyógybarlanggá minősítették.

A barlangot főként asztmások keresik fel, de a terápia jótékony hatását a pihenni, felüdülni vágyók is élvezhetik.

Klímája bizonyítottan fokozza a károsodott légzőszervi szövetek védekezőmechanizmusát, növeli a légutak öntisztító képességét, gyulladáscsökkentő, nyák- és görcsoldó hatású.

A legjobb eredmény fiataloknál és gyermekeknél kezdeti stádiumban érhető el. Ha a tüdőállományban már maradandó elváltozások alakultak ki, a kúra hatása a gyulladásos tünetek enyhülésével, a közérzet javulásában jelentkezik.

Jó tudni! Legeredményesebb a három hét időtartamú kúra, mely alatt a betegek napi 3-5 órát tartózkodnak a barlangban orvosi felügyelet mellett.

Szent István-barlang - Lillafüred

A fokozottan védett barlangot a különleges oldásformák és a gyönyörű cseppkőképződmények teszik feledhetetlenné. A hagyomány szerint a barlang bejárata egy véletlennek köszönhető. Egy kutya ugyanis beleesett, és napokig ugatott-vonyított, mire megtalálták. Első tudományos leírása Kadic Ottokár nevéhez fűződik, aki 1913-ban kötélhágcsón ereszkedett le a barlangba. Elnevezése is tőle származik.

A barlang gyógyászati célú hasznosítása a Színház-teremből elágazó Fekete-teremben folyik. Az itt folyó kezelés nem önálló barlangterápia, hanem egy komplex rehabilitációs program része. A barlangterápia légzőgyakorlatok végzéséből, zeneterápiából, relaxációból és meditációból áll. A programhoz tartozik még légzésterápia, Kneipp-kúra és életmódterápia is. A betegek a kezelést tüdőgondozó vagy tüdőgyógyász szakorvos által felírt beutalóval vehetik igénybe.

Szemlő-hegyi-barlang - Budapest

1930 őszén az itt dolgozó munkások kőfejtés közben egy szűk, mélybe vezető nyílásra bukkantak. A kutatások több mint 2 km hosszú járat felfedezését eredményezték. Bár már abban az időben is szorgalmazták idegenforgalmi kiépítését, ez csak a hetvenes évektől valósulhatott meg. A barlangot 1986-ban nyitották meg. A több, mint 2 km hosszúságú járatokból csak mintegy 300 méter látogatható.

Az 1980-as években kezdődött el az a klimatológiai vizsgálatsorozat, melynek eredménye 1990-ben lehetővé tette a barlangterápia megkezdését a barlang Óriás-folyosójában. A vizsgálatok bebizonyították, hogy az ottani klíma légzőszervi betegségek, főleg bronchitiszes és asztmás megbetegedések gyógyítására alkalmas. A levegő hőmérséklete egész évben állandó: 12 °C. A levegő tisztasága vetekszik a magaslati üdülőhelyek levegőjének tisztaságával. A relatív páratartalom közel 100%, a levegő portartalma pedig töredéke a külszíninek.

A vizsgálatok kimutatták, hogy a látogatócsoportok megjelenésével a porszemek, egyéb anyagok és baktériumok száma lényegesen megemelkedik, de úgy fél órával a távozásuk után újból helyreáll az eredeti állapot. Mindez kedvező hatással van a betegek gyógyulására.

Abaligeti-gyógybarlang

A Mecsek egyik legismertebb és legnépszerűbb természeti látnivalója az Abaligeti-csepp-kőbarlang.

A barlangot 1 768-ban egy helybéli molnár fedezte fel. Feltűnt neki a rendszertelen vízhozam, és egy hosszabb száraz időszakban a malmot hajtó patak vizének folyását követve jutott be a barlangba.

A barlang cseppkőképződményeinek gazdag formavilágáról ismert. Különleges hangulatot teremt az is, hogy patak folyik végig rajta.

Az Abaligeti-barlangban már az 1960-as évek óta foglalkoznak idült hörghurutban és szilikózisban szenvedő betegek kezelésével.

A barlangot klímája - köszönhetően 97%-os páratartalmú levegőjének, 10-13,6 °C közötti hőmérsékletének, magas radontartalmának, pormentességének, a levegőben található gyulladáscsökkentő kalcium-ionoknak - alkalmassá teszi légúti, allergiás és asztmatikus betegségekben szenvedők kezelésére.

A kúra ideje alatt a betegek naponta két órát töltenek a barlangban. A kezelés után a szubjektív panaszok, elsősorban a köhögés és a köpetürítés jelentősen csökken, a betegek közérzete javul.

Tapolcai-gyógybarlang

A Balaton-felvidéki Tapolca messze földön híres barlangterápiájáról, mivel a város alatt található, a földtörténeti középkorból származó karsztbarlang nem csak szép, de speciális mikroklímával és gyógyhatással is rendelkezik. Gyógyításra az 1 925-ben felfedezett kórházbarlangot használják, aminek a mikroklimatikus paraméterei állandók: hőmérséklete 14-1 6 °C, levegője közel 100%-os relatív páratartalmú, nincs porterhelése. Ezek a tényezők önmagukban is gyógyító és nyugtató hatásúak.

A barlang alkalmas légzőszerv! Betegségek - asztma, hörghurut, tüdőtágulás, légutakat érintő allergiás megbetegedések - kezelésére, rehabilitációjára.

Tudta? A gyógybarlang Tapolca belvárosában található. Fölötte épült fel a Hotel Pelion, így Európában egyedülálló, hogy a vendégek a szállodából közvetlen folyosón keresztül juthatnak a szépen kivilágított, biztonsági és kényelmi berendezésekkel ellátott gyógy-barlangba. A gyógykúra szakorvosi felügyeletre alapozott. Időtartama alatt a betegek napi 4 órát tölthetnek a barlangban. Itt pihenhetnek, relaxálhatnak, szakképzett gyógytornász irányításával egyéni és csoportos légzőtornát végezhetnek.

Turista célpont

A cikkben szereplő barlangok nemcsak gyógyászati, de turisztikai célokat is szolgálnak. Szakszerű idegenvezetéssel mindegyik látogatható!

Barlangos érdekességek (2.)

Kristálybarlang a Citadella alatt

Új, kristályképződményekben rendkívül gazdag barlangot tártak fel a Gellért-hegy oldalában, a Citadella alatt. A barlangra a Bérc utcában, egy magántelken folyó építkezés során bukkantak, amikor a munkagéppel véletlenül felszakították a barlang felső járatának tetejét.

A kutatók még január elején fogtak a barlang feltérképezéséhez, melynek legmélyebb pontján -17 méterrel a felszín alatt - a hőmérséklet meglepően magas, 18 Celsius-fok. Ez azt jelzi, hogy valószínűleg közvetlen összeköttetésben van a mintegy 60 méterrel mélyebben húzódó hévízszinttel.

A Citadella-barlangban három, egyenként közel 20 négyzetméter területű terem található. Ezek a 4-6 méter belmagasságú termek a barlang leglátványosabb részei, a falait ugyanis igen változatos formájú és színű, főként aragonit- és gipsz-kristályok bontják. A barlangban található még két félméteres cseppkő is, ami azért érdekes, mert a hévizes barlangokban nem gyakori a cseppkőképződés.

A Citadella-kristátybarlangnak nevezett barlang érdekessége legfőképpen abban rejlik, hogy a Gellért-hegyben eddig még nem tártak fel hasonló méretű és kristátyformákban ennyire gazdag barlangot. Forrás: National Geographic Online

Forrás: Ideál Magazin a Magyar Wellness Társaság lapja

 

 

2007. 11. 26.

 

További cikkeink

Biztonságosan edzhet akkor is, ha cukorbeteg
Karácsonyi allergiák
Ünnep a kozmetikában - kezelések tömjénnel és mirhával
10 tipp a téli bőrvédelemhez
Száraz bőr: hogyan segít a kozmetikus?
Tüdőgyulladás – Ön ismeri a tüneteket?
Legjobb edzésformák magas vérnyomás esetén
A gyors fogyókúrák kövérebbé tesznek
A szaunázás igazi edzés az ereknek
Pajzsmirigy problémára utaló tünetek
Összes cikk

rss Magazin RSS
 
Új hozzászólás írása regisztrált és bejelentkezett látogatók számára lehetséges

 
Tetszett, amit itt olvastál?
Oszd meg a barátaiddal, mentsd el kedvenceid közé!
Bookmark and Share

 

2014.05.20.
Biztonságosan edzhet akkor is, ha cukorbeteg

A sport nemcsak az egészség megőrzését szolgálja, de fontos szerepet játszik például a cukorbetegség kezelésében is. Saját kényelmüket nehezen feladva, vagy a vércukor ingadozások miatti rosszulléttől tartva, sokan mégsem mernek belekezdeni, pedig létezik megbízható megoldás arra, hogy a cukorbetegek is mozogjanak.

Bővebben

2013.12.11.
Karácsonyi allergiák

Az ünnep közeledtével szokásaink is megváltoznak. A lakásban elhelyezett díszek, illatosítók, az ünnepi menü, a szervezéssel járó stressz, de akár a karácsonyfa is szokatlan tüneteket okozhat, az arra érzékenyeknél.

Bővebben

2013.12.04.
Ünnep a kozmetikában - kezelések tömjénnel és mirhával

A természet kincseinek gyógyító erejét hajlamosak vagyunk alábecsülni, pedig a szakértő által készített, illóolajokkal végzett kezelés nem csak a bőrnek tesz jót, de a lelket is felfrissíti. A mirha és a tömjén pozitív hatásairól Peterman Krisztina szépség-terapeuta, a Dermatica kozmetikusa beszélt.

Bővebben


Partnereink