HungaroWellness - a wellness magyar otthona. Vegyen részt játékunkban! Regisztráljon!
Wellness csomagok
 
Régió: Város: Név szerint:  
belepes a jatekba
Wellness ABC: A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T U Ü V W X Y Z


Regisztáljon, hogy megkapja heti rendszerességű hírlevelünket, és hogy részt vehessen nyeremény-játékainkban!

regisztracio

Belépés

felhasználó név:

jelszó:

elfelejtett jelszó


2013.07.04.
Nagy gondokat okozhat a magzatnál a jódhiány

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a megfelelő egészségi állapothoz elengedhetetlenül szükséges a jód. Azt azonban eddig nem tudhattuk, hogy a magzatoknál ez mennyire fontos. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a terhesség ideje alatt is nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő jód bevitelre, ellenkező esetben akár a születendő gyermek agya nem fejlődik megfelelően.

Bővebben

2013.05.15.
A cukorbetegség összefügg az alvás minőségével?

Új kutatások szerint a 2. típusú cukorbetegség kialakulása kapcsolatba hozható az alvás alatt termelődő melatonin alacsony szintjével. Dr. Hubina Erika, az Oxygen Medical endokrinológusa az ismert és a még kutatott összefüggésekre és a megfelelő kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Bővebben

2013.03.19.
A rágás képessége csökkenti az elbutulás rizikóját

A legújabb kutatások szerint elmondható, hogy minél kevésbé vagyunk képesek rágni, annál inkább veszélyeztet bennünket a demencia.

Bővebben

Göngyölt pulykamellfilé

Bővebben


        Magazin

Babaúszás

wellness & mozgás

 

Az egészséges életmód szerves része a mozgás, testünk karban tartása, melyet nem lehet elég korán elkezdeni. Hazánkban is egyre népszerűbb lesz a csecsemőknek kialakított mozgásforma a babaúszás.

Aki részt vett már ilyen foglalkozáson, az pontosan tudja, amiket én itt most leírok, aki még nem volt úszni a babájával és megteheti hogy menjen az mindenképpen tervezze be, hisz olyan felejthetetlen élményt ad a család minden tagjának, mely egész életen át megmarad.

A babaúszás nem más, mit a csecsemők életkori sajátosságainak megfelelően kialakított, tudatosan felépített játékos mozgás-, készség-, és képességfejlesztő foglalkozás. Itt mindenki tanul és játszva fejlődik. A szülők megtanúlnak biztonsággal bánni a babával,  a mondókák által felidézhetik rég elfelejtett gyermekjátékait, amit ők maguk át tudnak adni majd csemetéjüknek, akik mellettük és segítségükkel válnak igazi kis vizimanókká.

A babaúszást 3 hónapos kortól szokták elkezdeni, ugyanis a fogalkozás szerves részét képezi a babák víz alá merülése, melyet búvár reflexük segítségével tudnak megtenni. Ez a reflex ugyanúgy veleszületett reflex, mint a szopizásnál használt szopó reflex, mely az idő múlásával elhalványul és az ösztönös viselkedés átfordul tudatossá. A búvár reflex akkor lép életbe amikor a baba arcát víz éri (pl.amikor lemerülnek a víz alá), ilyenkor a légző reflexet felülírja a búvár reflex és addig a pár másdopercig , míg a baba arcáról lecsurog a víz  (vagy feljön a víz felszínére) nem vesz levegőt. Amint a felszínen van a manó, újra a légző reflex lesz az erősebb. Ennek a mechanizmusnak köszönhető, hogy a babák nem is akarnak levegőt venni a víz alatt, így tréningezhető a tüdejük, légzőizmaik, keringésük.

 Amellett, hogy a babaúszás jó kis játék az egész családnak komoly egészségügyi érvek állnak mellette. Kutatásokkal bizonyították, hogy azon babák akik részt vettek ilyen foglalkozásokon kevesebbszer betegedtek meg, és gyorsabban átvészelik a betegségeiket. Ez részben köszönhető annak, hogy a babák akkor találkoznak a legtöbb kórokozóval, amíg az anyatej védő funkciója támogatja az immun rendszerüket, illetve a hűvösebb vízzel való kapcsolat is erőssíti az éppen kialakulóban lévő védekező rendszert.

Mozgásfejlődésük hetekkel, hónapokkal előrébb jár azon babák mozgásánál, akik nem érezhetik a víz felhajtó erejének jótékony hatását, ugyanis ilyenkor a babák azon mozgásokra is képesek amelyeket a szárazon még nem tudnának megcsinálni vagy nagy eséllyel koppanás lenne a vége. Hamarabb kialakul náluk a finom koordináció és a testük vázizmai erősebbek lesznek.

A vízben nagyon sok mechanikai és fizikai inger éri őket: mondókák, hideg-meleg érzés, víz sodrása, merüléssel járó légzési-keringési változások, színek és formák sokszínűsége, mely folyamatos fejlődésre ösztönzi idegrendszerüket, ezáltal pontosabb és eredményesebb motoros - szenzoros, pszichés érzékelésük lesz, mely mutatkozik később a szókincsükben, koncentrációjukban és ami nagyon fontos a közösségbe való oldott és szabad viselkedésükben.

A csecsemőknek legszebb emlékük a magzati lét, ahol a nyugalom, csend és szeretet vette őket körül, nem voltak zajok, nem fáztak, nem voltak éhesek, és még a popsit se csípte semmi. A vízzel való érintkezéssel, a víz morajlásával, a lebegéssel felidézhetjük bennük ezt a nyugalmat és békét. Ezt bizonyítja az is, hogy a babák képesek 32-34 fokos vízben magzatpózban elaludni és hosszú perceket újra álmodni a „régi szép időkről".

A baba gondozásában csak kis szerep juthat igazán az apukáknak, ezért háttérbe szorítva érezhetik magukat, ám ez a családi foglalkozás remek alkalom arra, hogy ők is legalább annyira, ha nem jobban érvényesüljenek a baba fejlődésében, vízi életében, és nekünk nőknek jobb is ilyenkor háttérbe vonulni és meghagyni nekik azt a hálás feladatot, hogy begyűjtség a baba kacaját, mosolyát és ölelését cserébe a sok játékért és bohóckodásért amit apu biztosít a medencében.

Azok a babák akik babaúszni járnak nem lesznek csak ettől tökéletes gyerkőcök és felnőttek, csak lehetőséget kapnak  egy teljesebb mozgás-, készség-, képesség- és szociális fejlődésre mellyel az életben majd könnyebben boldogulnak, és nem lesz kérdés náluk az, hogy a mozgás az életünk természetes velejárója-e, hisz még pelenkásan szívták magukba ezt.

2008. 02. 07.

 

További cikkeink

Biztonságosan edzhet akkor is, ha cukorbeteg
Karácsonyi allergiák
Ünnep a kozmetikában - kezelések tömjénnel és mirhával
10 tipp a téli bőrvédelemhez
Száraz bőr: hogyan segít a kozmetikus?
Tüdőgyulladás – Ön ismeri a tüneteket?
Legjobb edzésformák magas vérnyomás esetén
A gyors fogyókúrák kövérebbé tesznek
A szaunázás igazi edzés az ereknek
Pajzsmirigy problémára utaló tünetek
Összes cikk

rss Magazin RSS
 
Új hozzászólás írása regisztrált és bejelentkezett látogatók számára lehetséges

 
Tetszett, amit itt olvastál?
Oszd meg a barátaiddal, mentsd el kedvenceid közé!
Bookmark and Share

 

2014.05.20.
Biztonságosan edzhet akkor is, ha cukorbeteg

A sport nemcsak az egészség megőrzését szolgálja, de fontos szerepet játszik például a cukorbetegség kezelésében is. Saját kényelmüket nehezen feladva, vagy a vércukor ingadozások miatti rosszulléttől tartva, sokan mégsem mernek belekezdeni, pedig létezik megbízható megoldás arra, hogy a cukorbetegek is mozogjanak.

Bővebben

2013.12.11.
Karácsonyi allergiák

Az ünnep közeledtével szokásaink is megváltoznak. A lakásban elhelyezett díszek, illatosítók, az ünnepi menü, a szervezéssel járó stressz, de akár a karácsonyfa is szokatlan tüneteket okozhat, az arra érzékenyeknél.

Bővebben

2013.12.04.
Ünnep a kozmetikában - kezelések tömjénnel és mirhával

A természet kincseinek gyógyító erejét hajlamosak vagyunk alábecsülni, pedig a szakértő által készített, illóolajokkal végzett kezelés nem csak a bőrnek tesz jót, de a lelket is felfrissíti. A mirha és a tömjén pozitív hatásairól Peterman Krisztina szépség-terapeuta, a Dermatica kozmetikusa beszélt.

Bővebben


Partnereink