HungaroWellness - a wellness magyar otthona. Vegyen részt játékunkban! Regisztráljon!
Wellness csomagok
 
Régió: Város: Név szerint:  
belepes a jatekba
Wellness ABC: A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T U Ü V W X Y Z


Regisztáljon, hogy megkapja heti rendszerességű hírlevelünket, és hogy részt vehessen nyeremény-játékainkban!

regisztracio

Belépés

felhasználó név:

jelszó:

elfelejtett jelszó


2013.07.04.
Nagy gondokat okozhat a magzatnál a jódhiány

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a megfelelő egészségi állapothoz elengedhetetlenül szükséges a jód. Azt azonban eddig nem tudhattuk, hogy a magzatoknál ez mennyire fontos. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a terhesség ideje alatt is nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő jód bevitelre, ellenkező esetben akár a születendő gyermek agya nem fejlődik megfelelően.

Bővebben

2013.05.15.
A cukorbetegség összefügg az alvás minőségével?

Új kutatások szerint a 2. típusú cukorbetegség kialakulása kapcsolatba hozható az alvás alatt termelődő melatonin alacsony szintjével. Dr. Hubina Erika, az Oxygen Medical endokrinológusa az ismert és a még kutatott összefüggésekre és a megfelelő kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Bővebben

2013.03.19.
A rágás képessége csökkenti az elbutulás rizikóját

A legújabb kutatások szerint elmondható, hogy minél kevésbé vagyunk képesek rágni, annál inkább veszélyeztet bennünket a demencia.

Bővebben

Brokkoli vesével

Bővebben


        Magazin

A víz gyógyereje

wellness & egészség

 

A víz ­ minden formához igazodó folyékonyság. Életfontosságú elem, mely egyszerre erős és lágy. Majdnem minden élőlény igen nagy százalékban tartalmaz vizet. Tehát nélkülözhetetlen alkotó, mely ráadásul gyógyításra is használható.

A felnőtt ember teste átlagosan 60 százalék vizet tartalmaz. A szervezet alapvető életfolyamatai az egyensúlyban lévő vízháztartástól függenek. Testünk vízháztartásáról a vese és a hólyag gondoskodik. A tiszta ivóvízben számos létfontosságú anyag található, például nátrium, kálium, amelyek az izmok, a szív, az idegek számára fontosak, és szabályozzák a vízháztartást. A magnézium antistresszásványként hat, a kalcium a csontok és fogak építőeleme, a klorid elősegíti az emésztést, a szulfát méregtelenít, aktiválja a májműködést, epehajtó. A jodid fontos a pajzsmirigy működéséhez, megelőzi a strúma kialakulását. A fluorid szuvasodás ellen védi a fogakat, a vas és a réz a vörösvérfesték-, a hemoglobinképzés fontos elősegítői, a cink pedig erősíti az immunrendszert.

IVÓVIZEK ÉS FORRÁSVIZEK

A csapvízen kívül számos gyógyvizet ismerünk, amit kúraszerűen különféle betegségekben ajánlott fogyasztani. Magyarország Európában különösen ásvány- és gyógyvizeiről híres. A Pannon-tenger maradványaként a Kárpát-medencében két nagy víztároló maradt fenn. Ezek, valamint a bennük lévő legváltozatosabb kőzetek ­ a vulkanikustól a mészkő-dolomitos kőzeteken át a homokköves rétegekig ­ a hazai ásványvizek kialakulásának melegágyai lehettek.

KÍVÜL-BELÜL GYÓGYVÍZ

A hidroterápiát, azaz a víz terápiás felhasználását fürdő, szauna, lemosás és borogatás formájában már a legrégebbi kultúrákban is alkalmazták. A rómaiak és a törökök fürdőkultúrájának maradványait jól ismerjük itthonról. Ezek, valamint a kínai és japán fürdők hagyományait Európa-szerte a XVIII. és a XIX. században élesztették újjá. Jelentős eredményeket ért el Hahn, Priessnitz és a wörishofeni vízgyógyásznak nevezett pap, Kneipp. A hidroterápiás hatás az alkalmazott inger erősségétől függ.

A HIDROTERÁPIA FAJTÁI:

a) Kis hidroterápiának nevezik az enyhe hidroterápiás ingereket:

    * lemosások, ledörzsölések, száraz ledörzsölések
    * emelkedő hőmérsékletű részfürdők (kar- és lábfürdő), váltófürdő, hideg lemosás, víztaposás
    * borogatás (mellkasborogatásig terjedően)
    * kis kiterjedésű párakötés

b )Közepes hidroterápia, középerős ingerek:

    * emelkedő hőmérsékletű láb-, ülő- és féltestfürdő
    * örvényfürdő
    * meleg kiegészítő féltestfürdő
    * hideg bedörzsöléses ülőfürdő
    * váltakozó hőmérsékletű ülőfürdők
    * törzsborogatás és nedves 3/4-es pakolás, közepes időtartammal (30-45 perc)
    * ülőgőz
    * szauna

c) Nagy hidroterápia, erős ingerek:

    * emelkedő hőfokú fürdő
    * orosz-római gőzfürdő
    * víz alatti bélfürdő, kolon-hidroterápia
    * hideg vagy meleg sugárlemosás
    * hosszú tartamú nedves 3/4- vagy egésztest-pakolás (a nagy hidroterápia egyik enyhe formája).

A választott eljárás ingererősségét a beteg állapota és a betegség szabja meg. A befolyásoló tényezők: az ingerelt testfelület nagysága, hőmérséklet, az alkalmazás időtartama, a kiegészítő mechanikus ingerek, például a víz alatti masszázsnál, az örvényfürdőnél, és a kémiai ingerek. Az esetek nagy részénél célszerű a hidroterápiás eljárásokat könnyű ingerrel kezdeni, majd a kezelés során fokozni.

HOGYAN HAT?

Emelkedő hőmérsékletű részfürdő esetén javul a fürdőztetett testrész, a testfelület, és a vele összefüggő belső szervek vérellátása. A hideg víz összehúzza az ereket, kitágulnak a kapillárisok és bőrpír jelentkezik. A hidroterápia kiegyenlíti a vérellátás zavarait, és edzi a szabályozórendszert, javítja az idegműködést, csillapítja a fokozott hormonelválasztást és serkenti a romló mirigyműködést és anyagcserét (fokozott izzadás, bőrön keresztüli méregtelenítés). Előnyösen befolyásolja a légzési zavarokat, átmelegít, javítja a szövetek vérellátását, a nyirokkeringést.

Az egyszerű ­ jelentősebb ásványi anyagot nem tartalmazó ­ termális vizeknél és az ionokban gazdag termális ásványvizeknél a fizikai hatás, a felhajtóerő, a víz nyomása és hőmérséklete egyaránt érvényesül. A felhajtóerő olyan betegeket is mozgathatóvá tesz, akik erre különben képtelenek. Előnyösen használható azoknál, akik sérülésük vagy mozgásszervi műtétük miatt gerincüket vagy végtagjaikat még nem terhelhetik, de a víznek köszönhetően "csökkent" testsúlyuk révén gyengébb izomzattal is jobban tudják ízületük beszűkült mozgáspályáját és aktív izomerejüket javítani. A víznyomás elősegíti az ízületi folyadékgyülemek gyorsabb felszívódását. A víz termális hatása értágító, görcsoldó, kötőszövet- és izomlazító, illetve fájdalomcsillapító.

MI AZ A KNEIPP-KÚRA?

A XIX. század közepén Sebastian Kneipp, allgÖ ui pap fejlesztette ki. A módszer sikere nemcsak az ismert vizes kezeléseken múlik, hanem összesen öt oszlopon nyugszik. Ehhez tartozik a gyógynövény- és a táplálkozásterápia, valamint megfelelő aktív-passzív időszakokkal a mozgás- és a rendterápia.

A Kneipp-kúra mottója:

"A tétlenség gyengít, a gyakorlat erősít, a túlterhelés káros."

A terápia hideg, meleg vagy váltakozó hőmérsékletű vízingert alkalmaz, mely a bőr reakcióképességét, a szövetek rugalmasságát trenírozza. Stimulálja a keringést, az anyagcserét, csillapítja a fájdalmat. A szövetek mellett az idegeket is edzi, mivel vegetatív idegeink egy része a bőr felszínén végződik. A hőhatások szabályozzák az alvást, csökkentik a stresszt, és serkentik az anyagcserét. A Kneipp-kúra ideje általában 3-4 hét, a legtöbbet otthon is könnyedén elvégezhetjük.

MIKOR JÓ?

    * alacsony és magas vérnyomásra
    * érbetegség esetén
    * fájdalom enyhítésére
    * izomgörcs oldására
    * alvászavarok rendezésére
    * stresszoldásra
    * táplálékallergiák kezelésének kiegészítésére
    * immunerősítőnek
    * a légutak megbetegedéseinél
    * reumás panaszok kezelésére
    * emésztési problémáknál

GŐZFÜRDŐ, SZAUNA

A szauna és a gőzfürdő a hő- és vízkezelésekhez tartozik. A gőzfürdő eredete valószínűleg több ezer évre tekint vissza. Az ókorban hozzátartozott a test és a lélek rituális tisztulási szertartásaihoz. A gőz terében mintegy 50 °C van, a levegő vízzel telített. A gőzben különféle éterikus olajokat párologtathatunk, például eukaliptuszolajat, amely fertőtlenít és aktiválja az immunrendszert.

A szauna a finnektől és az oroszoktól származik. A gőzzel ellentétben itt száraz a levegő, hőmérséklete elérheti a száz fölötti °C-t is. Ha a szauna köveire vizet öntenek, erőteljes gőz keletkezik, a hő jótékony hatása erősödik. Az izzadás minden testfunkciónak jót tesz, serkenti az anyagcserét és ellenálló erőinket. A szaunázás végén a hűtőfürdő az ereket edzi.

A hatásos szaunázás és a gőzfürdőzés öszszesen két órán keresztül tart, miközben egy-egy hűtőfázissal, pihenéssel lezárt izzasztó menet nem lehet több 10-15 percnél. Az izzasztás pozitív, egészségmegőrző hatása rendszeres heti 1-2 alkalom után mutatkozik.

HATÁSA

    * anyagcsere-serkentő
    * bőrtisztító
    * immunerősítő
    * rendezi az alacsony és a kissé magas vérnyomást
    * oldja az izomgörcsöket, -merevségeket, izomlázat
    * stresszoldó, nyugtató
    * véd a fertőzések ellen
    * krónikus légcsőhurut vagy asztma esetén alkalmazható
    * kiváló stresszoldó.

FIGYELEM!

A szauna és a gőzfürdő megerőltetheti a szívet és a keringést. A következő problémáknál kérjük az orvos tanácsát:

    * túl magas vagy ingadozó vérnyomás
    * lázas fertőzések
    * a vese és a máj gyulladása
    * epilepszia és elmebetegségek
    * akut ízületi gyulladás.

HOGYAN SZAUNÁZZUNK ÉS GŐZFÜRDŐZZÜNK HELYESEN?

Zuhanyozzunk le alaposan és törülközzünk szárazra. Izzadásig maradjunk a gőzben vagy a szaunában. Hűtsük le testünket zuhannyal vagy hideg vizes medencébe merüléssel. Szárítkozás után pihenjünk le. A legvégén a folyadék- és az elektrolitveszteséget ásványvízzel, gyógyteákkal vagy gyümölcslével pótoljuk. Semmi esetre ne fogyasszunk alkoholt! Több menetben szaunázhatunk, befejezésül pihenjük ki magunkat.

FŐBB GYÓGYVIZEINK

Kénes vizeink, mint például a mezőkövesdi, a harkányi, a balfi, a hévízi, zalakarosi és egyes budapesti gyógyfürdők vizei, a végtagízületi kopásoknál és gyulladásoknál jó hatásúak. Kedvezőek még érelmeszesedésre és számos bőrbetegségnél, például a pszoriázisnál és ekcémánál.

A földes-meszes ásványvizekben lévő kalcium gyulladáscsökkentő és antiallergén hatású. Alkalmazzák gyulladásos gerinc-, végtagízületi megbetegedések, lágyrész-reumatizmusok kezelésére, valamint bőrgyógyászati, nőgyógyászati eredetű gyulladások mérséklésére. Hazánk kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos gyógyfürdői a büki, a balfi, a balatonfüredi, az egri, a szombathelyi, a hévízi. Budapesti ásványvizek is rendelkeznek a fenti ásványianyag-tartalommal (Hotel Gellért, a Margit-szigeti Hotel Termál, Hotel Helia, Hotel Aquincum, a Lukács fürdő. Ez utóbbihoz tartozó Országos Reuma- és Fizioterápiás Intézetben komplex kezelést és diagnosztizálást is végeznek. Parádon, Visegrádon ivókúrára fogják a gyomorbetegeket).

Jódot is tartalmaznak az alföldi konyhasós vizek, például Hajdúszoboszlón, Debrecenben, Mezőkövesden, Gyulán, Sóshartyánban, Cserkeszőlőn, Kiskőrösön, Egerben, egyes budapesti fürdőkben, valamint a dunántúli Zalakaroson, Sárváron, Mosonmagyaróváron. A jódos gyógyvizek kedvezően befolyásolják a degeneratív és gyulladásos megbetegedéseket, valamint mérséklik a hipertóniát, fokozzák a petefészek működését.

Természetes szénsavtartalmú ásványvizek: értágító, keringést fokozó hatásuk közismert (Balatonfüred, Mezőkövesd, Parád, Szombathely).

EXTRA TIPPEK

Gyulladások kezelésekor nagyon hasznos a sós vizes fürdőkúra. Adjunk 2 kg sót egy teljes kád 38° C-os vízhez. Fürdőzzünk 20 percig, majd langyos vizes zuhanyozás után 20 percre pihenjünk le. A kúra ideje: 6 héten át minden harmadik napon.

Hideg víz használatakor először mozgással melegítsük jól fel a testünket, majd a vizes kezeléssel (zuhany, lemosás) folytassuk. A szoba hőmérséklete 22-24 °C legyen, a huzatot kerüljük.

Hideg víztaposás: töltsük meg a kádat 40 cm magasan hideg vízzel. Járkáljunk "gólyalépésben" föl és alá két percig úgy, hogy közben az egyik lábunkat mindig teljesen kiemeljük a vízből. A kezelés után húzzunk vastag zoknit. A hideg lábfürdő erősíti a szervezetet, átmelegít, élénkíti a keringést. (Visszérbetegségben nem ajánlott!)

Hideg lábszárpakolás láz esetén: mindkét alsó lábszárat betekerjük hideg vízbe mártott törülközőbe. Ezt száraz ruhával csavarjuk be. 15 perc múlva levesszük a borogatást és frissre cseréljük. Hőt vonunk el így a szervezetből, ezért csökken a láz. Főként kisgyerekeknél alkalmazzuk.

Testpakolás gyomorfájásra: Lefektetjük a beteget, a bordáktól kiindulva a hasra teszünk egy hideg vízbe mártott, kicsavart kendőt. Ezt száraz törülközővel fedjük és betekerjük az egész testet egy takaróval. Néhány perc nyugodt fekvés után a pakolás felmelegszik, a fájdalom alábbhagy.

Arcleöntés: Orrmelléküreg-gyulladásra és náthára. A tusolócsőből egy percig finom sugárban 12 °C-os vizet engedünk az orrtőre. Ezután 2 percig meleg vizet. A kezelést hideggel fejezzük be. Reggel és este ismételjük az arcleöntést, segít a váladék oldásában.

2008. 02. 18.

 

További cikkeink

Biztonságosan edzhet akkor is, ha cukorbeteg
Karácsonyi allergiák
Ünnep a kozmetikában - kezelések tömjénnel és mirhával
10 tipp a téli bőrvédelemhez
Száraz bőr: hogyan segít a kozmetikus?
Tüdőgyulladás – Ön ismeri a tüneteket?
Legjobb edzésformák magas vérnyomás esetén
A gyors fogyókúrák kövérebbé tesznek
A szaunázás igazi edzés az ereknek
Pajzsmirigy problémára utaló tünetek
Összes cikk

rss Magazin RSS
 
Új hozzászólás írása regisztrált és bejelentkezett látogatók számára lehetséges

 
Tetszett, amit itt olvastál?
Oszd meg a barátaiddal, mentsd el kedvenceid közé!
Bookmark and Share

 

2014.05.20.
Biztonságosan edzhet akkor is, ha cukorbeteg

A sport nemcsak az egészség megőrzését szolgálja, de fontos szerepet játszik például a cukorbetegség kezelésében is. Saját kényelmüket nehezen feladva, vagy a vércukor ingadozások miatti rosszulléttől tartva, sokan mégsem mernek belekezdeni, pedig létezik megbízható megoldás arra, hogy a cukorbetegek is mozogjanak.

Bővebben

2013.12.11.
Karácsonyi allergiák

Az ünnep közeledtével szokásaink is megváltoznak. A lakásban elhelyezett díszek, illatosítók, az ünnepi menü, a szervezéssel járó stressz, de akár a karácsonyfa is szokatlan tüneteket okozhat, az arra érzékenyeknél.

Bővebben

2013.12.04.
Ünnep a kozmetikában - kezelések tömjénnel és mirhával

A természet kincseinek gyógyító erejét hajlamosak vagyunk alábecsülni, pedig a szakértő által készített, illóolajokkal végzett kezelés nem csak a bőrnek tesz jót, de a lelket is felfrissíti. A mirha és a tömjén pozitív hatásairól Peterman Krisztina szépség-terapeuta, a Dermatica kozmetikusa beszélt.

Bővebben


Partnereink