HungaroWellness - a wellness magyar otthona. Vegyen részt játékunkban! Regisztráljon!
Wellness csomagok
 
Régió: Város: Név szerint:  
belepes a jatekba
Wellness ABC: A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T U Ü V W X Y Z


Regisztáljon, hogy megkapja heti rendszerességű hírlevelünket, és hogy részt vehessen nyeremény-játékainkban!

regisztracio

Belépés

felhasználó név:

jelszó:

elfelejtett jelszó


2013.07.04.
Nagy gondokat okozhat a magzatnál a jódhiány

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a megfelelő egészségi állapothoz elengedhetetlenül szükséges a jód. Azt azonban eddig nem tudhattuk, hogy a magzatoknál ez mennyire fontos. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a terhesség ideje alatt is nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő jód bevitelre, ellenkező esetben akár a születendő gyermek agya nem fejlődik megfelelően.

Bővebben

2013.05.15.
A cukorbetegség összefügg az alvás minőségével?

Új kutatások szerint a 2. típusú cukorbetegség kialakulása kapcsolatba hozható az alvás alatt termelődő melatonin alacsony szintjével. Dr. Hubina Erika, az Oxygen Medical endokrinológusa az ismert és a még kutatott összefüggésekre és a megfelelő kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Bővebben

2013.03.19.
A rágás képessége csökkenti az elbutulás rizikóját

A legújabb kutatások szerint elmondható, hogy minél kevésbé vagyunk képesek rágni, annál inkább veszélyeztet bennünket a demencia.

Bővebben

Csípős Szecsuáni Borjúragu

Bővebben


        Magazin

Sztárok kedvelt üdülőhelye

wellness & életmód

A Côte d'Azurre érkezve először a déli táj „felkiáltójelei" tűnnek szemünkbe: az azúrkék tenger, a pálmafák. Ezeket ölelik körül a környék festői szépségű hegyvonulatai, melyek egyébként állandó védelmet nyújtanak a hideg szelek ellen...

A környék sok nagynevű művészt ihletett meg, és vonz a mai napig a Franciaország déli partjain elterülő, keskeny földterületre. (Többek között Matisse-t, aki legtermékenyebb éveit töltötte itt, vagy Picassót, aki egy egész iparágat hozott létre, a vallauris-i fazekasműhelyt, mely még ma is tetemes bevétellel működik...)

Színpompás, dús növényzet, kedvező éghajlat

A táj szépségét adó buja növényzetet nem annyira a természet, mint inkább emberi kéz teremtette. A pálma- és olajfák a görögök kétezer évvel ezelőtti telepítéseinek eredménye. Színpompás mimózáit a környék Ausztráliának köszönheti, innen került a Földközi-tenger vidékére.

A dús növényzetnek a Côte D'Azur mediterrán jellegű, kellemes klímája is kedvez: a tél általában enyhe és fagymentes - különben nem élnének meg a pálmák és a citrusfélék -, nyáron pedig nem a nyomasztó hőség jellemzi. Ez a mindennapokban azt jelenti, hogy télen a nappali hőmérséklet csak ritkán esik 10 Celsius-fok alá, nyáron pedig csak elvétve szökik a hőmérő higanyszála 30 Celsius-fok fölé.

Itt a szárazföld hegyei „szabályozzák" az időjárást: egyrészt védelmet nyújtanak a hideg szelek ellen, másrészt kőzeteik elraktározzák a meleget. A víz hőmérséklete júniusban mindig eléri a 20 Celsius-fokot, s ezt tartja is, sőt gyakran meg is haladja, egészen októberig. Így a tenger gyakorlatilag csak az év öt hónapjában, decembertől áprilisig hideg a fürdéshez.


Virágos tavaszköszöntők

A Côte D'Azurön már februárban beköszönt a tavasz, amit a franciák fergeteges karnevállal és fesztiválokkal ünnepelnek.

- Hasznos Információ! A francia Riviéra három településén: Nizzában, Mandelieu-ban és Mentonban február 8-22. között két héten keresztül egymást érik a színpompás felvonulások, rendezvények. Mivel a szervezők egymáshoz hangolják őket, így akár kéthetes ünnepi pompában időzhetünk ezen az igazán kellemes helyen.

- Nizzában több évtizede hagyományosan virágkarnevállal köszöntik a tavaszt. Ekkor szemet gyönyörködtető virágköltemények, extrém maskarákba öltözött felvonulók lepik el a várost. Feldíszítenek mindent: az utcákat véges-végig ellepik a virágok, még a fákra is aggatnak belőlük a csillogó gömbök mellé, a járdát és az úttestet kardvirággal ékesítik. A vigadalom elején szertartásosan megválasztják a tél hercegét - ez egyébként egy jelképes bábu -, majd az ünnep záróakkordjaként elégetik, és hintóstul a tengerbe dobják.

- Mandelieu-ban, néhány kilométerrel távolabb, a mimóza virágzását ünneplik. Ezt a települést egyébként a mimóza fővárosaként említik az útikönyvek. Telente jellegzetes e tájon a vörös szikla kopársága, ám tavasszal egyik napról a másikra szirmot bont a vidám sárgájáról híres mimóza.

- Tudta? Ez a növény bokor és fa formájában is nő, ez utóbbi egyébként akár a tizenkét méter magasságot is elérheti. Ilyenkor virágkoszorú díszíti a lányok fejét és a férfiak hajtókáját, és a jófajta francia borokból is annyi fogy a teraszokon, mint a virágból, így az elmúlhatatlan jókedv garantált! Megismerhetjük az ünnepen Provence népművészetét is: népviseletbe öltözött férfiak és nők mutatják be a környék népi hagyományait. E jeles hagyomány fennmaradása főként a turistáknak köszönhető!


Citromfesztivál az ország legmelegebb településén

A Côte d'Azur harmadik településén, Mentonban az év első citrom- és narancsszürete adja az ünnep apropóját. Ezek a gyümölcsök egyébként a környék fő terményei is egyben, így nem csoda, hogy előkelő helyet foglalnak el a helyiek szívében. Itt a magyarok debreceni virágkarneváljához hasonlóan mindenféle tárgyat, épületet, autót, szobrot készítenek el és díszítenek fel citrusfélékkel.

Kedvező adottságainak köszönhetően Menton évről évre egyre kedveltebb turistacélpont. Jellemzően olasz hatásokat mutat, ami nem csoda, hisz a város a 14. századtól a Grimaldik fennhatósága alatt állt. Az alig 30 ezer lakosú kisvárosban élők talán olasz felmenőiknek köszönhetik, hogy barátságosságuk minden itt megfordulóban mély nyomot hagy.

- Érdekes! Mentont délről a Földközi-tenger, északról hegyek védik: ennek hatására klímája szubtrópusi, s Franciaország legmelegebb üdülőhelye.

Belvárosában számos barokk és reneszánsz műemlék látható, azonban ennél régebbi történelmi emlékeket is találhatunk. A terület már a kőkorszakban is lakott volt. Menton közelében, nem messze az olasz határtól, kőkori települések maradványaira bukkantak. Ha időnk engedi, érdemes végigsétálnunk a városka szűk utcáin, terein: a Mihály-templom tere a szép Óvárosban - itt rendezik augusztusban a kamarazenei fesztivált - az egész partszakasz legnagyszerűbb építészeti élményét nyújtja.

A templom a környék legnagyobb barokk temploma is egyben! Figyelemre méltó a kőburkolat is, ami a Grimaldi-család címerét mutatja. A Városháza házasságkötő termét Jean Cocteau festményei díszítik. Az erőd egyik bástyájában Cocteau-múzeum is van.

Fürdőhelyek

Sajnos, a környéken Mentonon kívül mindenhol kifejezetten drágán lehet szállást és egyéb szolgáltatásokat találni. Aki azonban degeszre tömött pénztárcával indul útnak, és inkább csak szórakozni szeretne a napon való henyélésen kívül, annak mindenképpen érdemes megcélozni a környék nagy metropolisait: Nizzát, Monacót, Monte-Carlót, Cannes-t vagy akár St. Tropez-t. Mediterrán környezet, szórakoztatásra épült luxusnegyedek, nyomokban a modern művészet remekei és hírességek lépten-nyomon...

Nagyjából így lehet leginkább jellemezni ezt a partvidéket.

Forrás: Ideál Életmódmagazin a Magyar Wellness Társaság lapja http://www.ideal.hu/

2008. 03. 07.

 

További cikkeink

Biztonságosan edzhet akkor is, ha cukorbeteg
Karácsonyi allergiák
Ünnep a kozmetikában - kezelések tömjénnel és mirhával
10 tipp a téli bőrvédelemhez
Száraz bőr: hogyan segít a kozmetikus?
Tüdőgyulladás – Ön ismeri a tüneteket?
Legjobb edzésformák magas vérnyomás esetén
A gyors fogyókúrák kövérebbé tesznek
A szaunázás igazi edzés az ereknek
Pajzsmirigy problémára utaló tünetek
Összes cikk

rss Magazin RSS
 
Új hozzászólás írása regisztrált és bejelentkezett látogatók számára lehetséges

 
Tetszett, amit itt olvastál?
Oszd meg a barátaiddal, mentsd el kedvenceid közé!
Bookmark and Share

 

2014.05.20.
Biztonságosan edzhet akkor is, ha cukorbeteg

A sport nemcsak az egészség megőrzését szolgálja, de fontos szerepet játszik például a cukorbetegség kezelésében is. Saját kényelmüket nehezen feladva, vagy a vércukor ingadozások miatti rosszulléttől tartva, sokan mégsem mernek belekezdeni, pedig létezik megbízható megoldás arra, hogy a cukorbetegek is mozogjanak.

Bővebben

2013.12.11.
Karácsonyi allergiák

Az ünnep közeledtével szokásaink is megváltoznak. A lakásban elhelyezett díszek, illatosítók, az ünnepi menü, a szervezéssel járó stressz, de akár a karácsonyfa is szokatlan tüneteket okozhat, az arra érzékenyeknél.

Bővebben

2013.12.04.
Ünnep a kozmetikában - kezelések tömjénnel és mirhával

A természet kincseinek gyógyító erejét hajlamosak vagyunk alábecsülni, pedig a szakértő által készített, illóolajokkal végzett kezelés nem csak a bőrnek tesz jót, de a lelket is felfrissíti. A mirha és a tömjén pozitív hatásairól Peterman Krisztina szépség-terapeuta, a Dermatica kozmetikusa beszélt.

Bővebben


Partnereink