HungaroWellness - a wellness magyar otthona. Vegyen részt játékunkban! Regisztráljon!
Wellness csomagok
 
Régió: Város: Név szerint:  
belepes a jatekba
Wellness ABC: A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T U Ü V W X Y Z


Regisztáljon, hogy megkapja heti rendszerességű hírlevelünket, és hogy részt vehessen nyeremény-játékainkban!

regisztracio

Belépés

felhasználó név:

jelszó:

elfelejtett jelszó


2013.07.04.
Nagy gondokat okozhat a magzatnál a jódhiány

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a megfelelő egészségi állapothoz elengedhetetlenül szükséges a jód. Azt azonban eddig nem tudhattuk, hogy a magzatoknál ez mennyire fontos. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a terhesség ideje alatt is nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő jód bevitelre, ellenkező esetben akár a születendő gyermek agya nem fejlődik megfelelően.

Bővebben

2013.05.15.
A cukorbetegség összefügg az alvás minőségével?

Új kutatások szerint a 2. típusú cukorbetegség kialakulása kapcsolatba hozható az alvás alatt termelődő melatonin alacsony szintjével. Dr. Hubina Erika, az Oxygen Medical endokrinológusa az ismert és a még kutatott összefüggésekre és a megfelelő kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Bővebben

2013.03.19.
A rágás képessége csökkenti az elbutulás rizikóját

A legújabb kutatások szerint elmondható, hogy minél kevésbé vagyunk képesek rágni, annál inkább veszélyeztet bennünket a demencia.

Bővebben

Kisteleki paprikás krumpli

Bővebben


        Magazin

A legegészségtelenebb helyek

wellness & otthon

 

Melyek a legrosszabb helyek, ahova tehetjük a holminkat, és hova tegyük helyette? Több szakterület kutatói is tudják, hogy a környezetünk elrendezése - az edzőteremben elfoglalt helyünktől a gyógyszereink tárolási helyéig - meglepő hatással van mindenre, pl. a testsúlyunkra vagy a közérzetünkre. Nem csak az számít, mit teszünk, hanem azt is, hogy hol. Nézzük, melyek a legegészségtelenebb helyek, és mire cserélhetjük fel ezeket!
 

A legrosszabb hely a fogkefe számára:
A mosdókagyló


A mosdóval semmi baj nincs önmagában, de szörnyen közel van a wc-hez. Az Arizonai Egyetem baktériumszakértője, Chuck Gerba professzor szerint a wc-kagylóban átlagosan több mint félmillió mikróba található négyzetcentiméterenként. Ha lehúzzuk a wc-t, a benne található anyag részecskéi a levegőbe kerülnek, és akár több mint másfél méterre is elrepülhetnek, rá a padlóra, a mosdóra, és a fogkefénkre. "Célszerű a fogkefét a bezárt szekrényben tartani" - javasolja Gerba.

A legrosszabb hely a cipők számára:
A hálószoba-szekrény

Ha utcai cipővel végigmegyünk a lakáson, egy csomó allergént és szennyező anyagot viszünk be. Egy 1999-es kísérlet kimutatta, hogy ezek az anyagok egy teljes hétig maradnak a lakásban, főként azokon a részeken, ahol közlekedünk.

Csökkentsük a szennyező hatást azzal, hogy a koszos cipőt már a bejáratnál levesszük. Tároljuk egy kosárban, vagy a bejáratnál elhelyezett pad alatt. Ha a papucsunkkal véletlenül kimegyünk, az első utunk vezessen a fürdőszobába.


A legrosszabb hely az elalváshoz:
Több takaró alatt

Ha túlságosan meleg van, lehet, hogy nem tudunk majd elaludni. A természetes alvási hőmérséklettől elálmosodunk.

A könnyebb elalvás érdekében a hőt a kezünkön és lábunkon keresztül vegyük fel, mondja Helen Burgess, a chicagoi Rush Egyetem Bioritmus Kutatólaboratóriumának munkatársa. Húzzunk zoknit, hogy kitáguljanak az erek a végtagokban, majd vegyük le, és dugjuk ki a lábunkat a takaró alól.

A legrosszabb hely az ételmaradékok tárolására:
A hűtőszekrény

Ha még melegen tesszük a maradékot a hűtőbe, biztos, hogy nem hűl le egyenletesen, és könnyedén ételmérgezés lehet a vége, állítja O. Peter Snyder, a St. Pauli Kórházi Technológia és Menedzserintézet munkatársa. Miért? Mert az edény közepén nehezebben hűl ki az étel, és megfelelő táptalajt biztosít a baktériumoknak a szaporodásra.

Az elkészült ételt hagyjuk hűlni legalább egy órán át a szekrényen, vagy adagoljuk kisebb edényekbe, hogy könnyebben kihűljön.

A legrosszabb hely az edzési tervnek:
A hűtő ajtaja

Az írásos figyelmeztetés segíthet, de csak akkor, ha a szemünk előtt van, állítja Paddy Ekkekakis, az Iowai Egyetem munkatársa. Egy kísérletben jeleket helyeztek ki, melyek arra szólították fel az embereket, hogy inkább a lépcsőt használják a lift helyett. Majdnem 200 %-kal nőtt azok száma, akik inkább a lépcsőt választották.

A jelzést helyezzük a döntési pont közvetlen közelébe. A Pilates DVD-t például a tévé mellé tegyük. A kormánykerékre pedig ragasszunk emlékeztető címkét, hogy ne felejtsük el a munka utáni kick-boksz edzést.

Ne feledjük azonban: a figyelmeztetés csak rövid távon hat, ezért gyakran cserélgessük őket.

A legrosszabb ülőhely a repülőgépen:
A far

Kerüljük ezt a helyet, ha hajlamosak vagyunk a légibetegségre - javasolja egy nyugdíjas pilóta, Meryl Getline.

"Gondoljunk csak a mérleghintára. Minél messzebb vagyunk a középpontjától, annál nagyobb utat teszünk meg le és fel."

Mivel a repülőgép hátulja általában hosszabb, mint az eleje, itt rázkódik a legjobban. Lehetőleg üljünk minél közelebb a szárnyakhoz.

A legrosszabb hely a kézitáskánk számára:
A konyhai pult

A kecses kis kiegészítő eszköz bizony kész kórokozó-tenyészet. Gerba és csapata baktériumok tízezreit találta a táskák alján. Egyharmad részükön még ürüléket is kimutattak.

A táskánk napközben megfordul néhány visszataszító helyen: a busz padlóján, az éttermi asztal alatt, sőt, a nyilvános mosdó padlóján is. Tegyük be a szekrénybe, vagy egy székre, csak oda ne, ahol az ételeket készítjük.

A legrosszabb útvonal a nyilvános wc-ben:
A "középső sáv"

A központi részen több baktérium található, mint a két szélén, legalábbis Gerba egyelőre meg nem jelentetett adatai szerint. Ha megfogunk egy szennyezett kapaszkodót, könnyen megbetegedhetünk, ha elfelejtünk utána kezet mosni.

A legrosszabb hely az első néhány fitness-edzésen:
Elől és középen

Talán sokan szeretnének minél közelebb lenni a tükörhöz, hogy ellenőrizhessék az alakjukat, de az izzasztó testedzés sokkal jobban motivál, ha nem látjuk magunkat - állítja a McMasters Egyetem 2003-as tanulmánya.

A felmérésben 58 ülőmunkát végző nő egyforma intenzitással edzett. Azok, akik tükörben látták magukat közben, sokkal többet aggodalmaskodtak testalkatuk miatt az edzés után, mint azok, akik tükör nélküli teremben tették ugyanezt.

A legrosszabb hely az olvasólámpának:
A fejünk felett

Ezek a rögzíthető eszközök viszonylag erős fénnyel világítanak. Ezzel késleltetik a melatonin kiválasztását. Ez tönkreteheti az éjszakai alvást, mivel a melatonin szintjének emelkedése a kulcs a szervezet felkészüléséhez az alvásra.

Egy alacsony teljesítményű lámpát csippentsünk a könyv szélére. Ez elég fényt ad ahhoz, hogy olvassunk, de nem akadályozza meg az agyunkat abban, hogy felkészüljön az alvásra.

A legrosszabb hely a gyógyszerek tárolására:
A fürdőszobaszekrény

A párás fürdőszoba hőmérséklete elérheti akár a 40°C-t, és a legtöbb gyógyszert ennél sokkal hűvösebb helyen kell tárolni.

A gyógyszereket tároljuk inkább hűvös, száraz helyen, mondjuk a kamrában.

A legrosszabb hely, ahova a mosatlan gyümölcsöt tehetjük:
A mosogató

A konyhában a mosogatóban megy végbe a legnagyobb baktériumforgalom, még a wc-t is megelőzi ebben, mondja Kelly Reynolds, az Arizonai Egyetem mikrobiológus-professzora.

Ha egy tökéletes szem beleesik mosás közben, inkább dobjuk ki, minthogy megegyük.

A legrosszabb hely, ahol fülhallgatót használhatunk:
Repülőn, vonaton vagy metrón

Igaz, hogy a zene jobb útitárs, mint a mellettünk ülő mobiltelefonos beszélgetése, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy egy magasabb alap zajszint mellett valószínűleg túlságosan feltekerjük a hengerőt.

A Harvard kutatói azt találták, hogy viszonylag csendesebb körülmények között általában fülbarátabb hangerőt választunk. Azonban ha alapzaj is van a környezetünkben, a kísérleti alanyok 80 %-a akár 89 decibellig is feltekerte a hangerőt, ami hosszú távon halláskárosodáshoz vezethet.

Ha már mindenképp zenét akarunk hallgatni, válasszunk zajszűrővel ellátott eszközt.

A legrosszabb hely a kávénak: 
A hűtő vagy a mélyhűtő

Úgy gondolja, azzal őrizheti meg a frissességet, ha a hűtőbe teszi? Gondolja át újra. Akárhányszor kiveszi majd visszateszi, hőmérséklet-ingadozásnak teszi ki, amitől nedvesség keletkezik.

"A nedvességgel az íz is távozik, mondja John McGregor a Clemson Egyetem élelmiszer.és élelmezésügyi osztályának professzora.

A legjobb hely a szemes és őrölt kávé számára egy zárt tárolóedény a pulton vagy a kamrában.

A legrosszabb hely a tévé számára:
Ahol étkezünk

A tanulmányok azt mutatják, hogy a figyelem elterelődése a derékbőségünk legfőbb ellensége. Észre sem vesszük, hogy mennyit eszünk közben.

Egy 2006-os kísérletben kimutatták, hogy tévénézés közben az önkéntesek 71 %-kal több sajtos makarónit fogyasztottak el, ha közben tévét néztek.

Ha főzés közben megy a televízió, evés előtt feltétlenül kapcsolja ki. Lehetőség szerint ne egyen semmit tévézés közben. A legjobb, ha lépcsőt kell másznunk azért, hogy rágcsálhassunk valamit a műsor közben, így kisebb az esély rá, hogy ezt megtesszük.

Forrás: Medipress

2008. 04. 19.

 

További cikkeink

Biztonságosan edzhet akkor is, ha cukorbeteg
Karácsonyi allergiák
Ünnep a kozmetikában - kezelések tömjénnel és mirhával
10 tipp a téli bőrvédelemhez
Száraz bőr: hogyan segít a kozmetikus?
Tüdőgyulladás – Ön ismeri a tüneteket?
Legjobb edzésformák magas vérnyomás esetén
A gyors fogyókúrák kövérebbé tesznek
A szaunázás igazi edzés az ereknek
Pajzsmirigy problémára utaló tünetek
Összes cikk

rss Magazin RSS
 
Új hozzászólás írása regisztrált és bejelentkezett látogatók számára lehetséges

 
Tetszett, amit itt olvastál?
Oszd meg a barátaiddal, mentsd el kedvenceid közé!
Bookmark and Share

 

2014.05.20.
Biztonságosan edzhet akkor is, ha cukorbeteg

A sport nemcsak az egészség megőrzését szolgálja, de fontos szerepet játszik például a cukorbetegség kezelésében is. Saját kényelmüket nehezen feladva, vagy a vércukor ingadozások miatti rosszulléttől tartva, sokan mégsem mernek belekezdeni, pedig létezik megbízható megoldás arra, hogy a cukorbetegek is mozogjanak.

Bővebben

2013.12.11.
Karácsonyi allergiák

Az ünnep közeledtével szokásaink is megváltoznak. A lakásban elhelyezett díszek, illatosítók, az ünnepi menü, a szervezéssel járó stressz, de akár a karácsonyfa is szokatlan tüneteket okozhat, az arra érzékenyeknél.

Bővebben

2013.12.04.
Ünnep a kozmetikában - kezelések tömjénnel és mirhával

A természet kincseinek gyógyító erejét hajlamosak vagyunk alábecsülni, pedig a szakértő által készített, illóolajokkal végzett kezelés nem csak a bőrnek tesz jót, de a lelket is felfrissíti. A mirha és a tömjén pozitív hatásairól Peterman Krisztina szépség-terapeuta, a Dermatica kozmetikusa beszélt.

Bővebben


Partnereink