HungaroWellness - a wellness magyar otthona. Vegyen részt játékunkban! Regisztráljon!
Wellness csomagok
 
Régió: Város: Név szerint:  
belepes a jatekba
Wellness ABC: A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T U Ü V W X Y Z


Regisztáljon, hogy megkapja heti rendszerességű hírlevelünket, és hogy részt vehessen nyeremény-játékainkban!

regisztracio

Belépés

felhasználó név:

jelszó:

elfelejtett jelszó


2013.07.04.
Nagy gondokat okozhat a magzatnál a jódhiány

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a megfelelő egészségi állapothoz elengedhetetlenül szükséges a jód. Azt azonban eddig nem tudhattuk, hogy a magzatoknál ez mennyire fontos. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a terhesség ideje alatt is nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő jód bevitelre, ellenkező esetben akár a születendő gyermek agya nem fejlődik megfelelően.

Bővebben

2013.05.15.
A cukorbetegség összefügg az alvás minőségével?

Új kutatások szerint a 2. típusú cukorbetegség kialakulása kapcsolatba hozható az alvás alatt termelődő melatonin alacsony szintjével. Dr. Hubina Erika, az Oxygen Medical endokrinológusa az ismert és a még kutatott összefüggésekre és a megfelelő kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Bővebben

2013.03.19.
A rágás képessége csökkenti az elbutulás rizikóját

A legújabb kutatások szerint elmondható, hogy minél kevésbé vagyunk képesek rágni, annál inkább veszélyeztet bennünket a demencia.

Bővebben

Borban párolt gombás csirke

Bővebben


        Magazin

A meditáció fejlesztheti a stressztűrő képességet

wellness & életmód

 

Egy új tanulmány adatai szerint a könyörületességi meditációban résztvevők gyulladásos folyamatai csökkenhetnek, megváltozhat a stresszre adott válaszreakciójuk.

"Amíg sokat foglalkoztak az elmét lecsendesítő, összpontosítást és figyelmet fejlesztő meditációs gyakorlatokkal, keveset tudunk azokról, melyeket kifejezetten a könyörületesség elősegítésére fejlesztettek ki." - mondta Geshe Lobsang Tenzin Negi, aki megalkotta és tanította a tanulmányban használt meditációs programot. Negi a vallástudományi tanszék adjunktusa, az Emory Elméleti Tanulmányok Együttműködés igazgatóhelyettese, a Drepung Loseling Szerzetesrend elnöke és spirituális igazgatója.

A tanulmány a könyörület-meditáció hatását vizsgálta a pszichés stressz által kiváltott gyulladásos, neuroendokrin és viselkedési válaszreakciókra. Felmérték, hogy milyen mértékben befolyásolta a meditációs gyakorlat a stressz-válaszokat.

"Az eredmények azt sejtetik, hogy a könyörületesség elősegítésére kifejlesztett meditációs gyakorlatok befolyásolhatják azokat a pszichés folyamatokat, melyeket a stressz hoz létre és kapcsolódnak a betegségekhez." - magyarázta Charles L. Raison, az Emory Egyetem Pszichiátriai és Viselkedéstudományi Tanszékén működő Értelem-Test Program igazgatója, a tanulmány fő szerzője.

61 egészséges főiskolást vizsgáltak, 17-19 éves korúak voltak. A csoport találomra kiválasztott egyik fele hathetes meditáción vettek részt, a kontroll csoport pedig egészséggel kapcsolatos beszélgetéseken vett részt. Habár a módszer világinak tűnik, a könyörületességi meditáció egy ezeréves tibeti buddhista értelemfejlesztő gyakorlat, melyet tibeti nyelven lojongnak hívnak. A lojong kognitív analitikus megközelítést alkalmaz, hogy felszínre hozza az egyén mások iránti meg nem vizsgált gondolatait és érzelmeit. A gyakorlat hosszú távú célja, hogy kifejlessze az önzetlenség érzését, mások felé való megnyilvánulását. Minden egyes alkalom a meditáció mellett tartalmazott tanítást és beszélgetést is.

A kontrollcsoport olyan órákon vett részt, melyek témaköreit a tanulmány szerzői állították össze. A főiskolások mentális és testi egészségéről beszélgettek, a témák közt szerepelt a stressz-menedzsment, a droghasználat és a táplálkozási zavarok. Olyan tevékenységeket is bevontak, mint például a szerepjáték vagy a vita. A tanulmány időtartama alatt mindkét csoport összesen 12 órányi foglalkozáson vett részt. A meditációs csoport a hanganyagot tartalmazó CD-t megkapta otthoni gyakorlásra is. A kontrollcsoport hetente írásban foglalta össze fejlődését.

A tanulmány végeztével a hallgatók laboratóriumi stressz-teszten vettek részt. A két csoport eredményei között nem láttak eltérést. A meditációs csoporton belül azonban szoros összefüggés mutatkozott a meditációval töltött idő és a gyulladásos folyamatok, valamint a stresszre adott érzelmi válasz között.

Ennek megfelelően, amikor a meditációs csoportot kétfelé osztották: a sokat és a keveset meditálók csoportjára. A sokat meditáló hallatók esetében jobban csökkentek a gyulladásos folyamatok, mint a keveset gyakorlók esetében.

"A meditációs tréning előtt és után is szükség lesz majd stressz-tesztek elvégzésére, hogy meggyőződhessünk arról, valóban a meditáció okozta a stressz-reakciók csökkenését." - mondta a társszerző, Thaddeus W.W. Pace, az Emory Egyetem Pszichiátriai és Viselkedéstudományi Tanszékének docense. „Ezek a kezdeti eredmények nagyon figyelemreméltóak." - mondta Pace. „Ha a könyörületességi meditáció valóban csökkenti a stressz által kiváltott gyulladásos folyamatokat, akkor ígéretes lehet számos, stresszel összefüggő betegség megelőzésében, mint például a major depresszió, a szívbetegségek és a cukorbetegség."

Raison egyetértett. "Az ígéretes eredményekre alapozva azt tervezzük, hogy felajánjuk a meditációs lehetőséget az Emory Windhip Rákközpont betegei számára. Együttműködésre léptek az Emory Megelőzési Intézettel, hogy megvizsgálják a meditáció egészségre és jólétre gyakorolt hosszú távú hatásait." - mondta Raison.

A tanulmány eredményei a Psychoneuroendocrinology orvosi folyóiratban jelennek meg.
 

2008. 10. 10.

 

További cikkeink

Biztonságosan edzhet akkor is, ha cukorbeteg
Karácsonyi allergiák
Ünnep a kozmetikában - kezelések tömjénnel és mirhával
10 tipp a téli bőrvédelemhez
Száraz bőr: hogyan segít a kozmetikus?
Tüdőgyulladás – Ön ismeri a tüneteket?
Legjobb edzésformák magas vérnyomás esetén
A gyors fogyókúrák kövérebbé tesznek
A szaunázás igazi edzés az ereknek
Pajzsmirigy problémára utaló tünetek
Összes cikk

rss Magazin RSS
 
Új hozzászólás írása regisztrált és bejelentkezett látogatók számára lehetséges

 
Tetszett, amit itt olvastál?
Oszd meg a barátaiddal, mentsd el kedvenceid közé!
Bookmark and Share

 

2014.05.20.
Biztonságosan edzhet akkor is, ha cukorbeteg

A sport nemcsak az egészség megőrzését szolgálja, de fontos szerepet játszik például a cukorbetegség kezelésében is. Saját kényelmüket nehezen feladva, vagy a vércukor ingadozások miatti rosszulléttől tartva, sokan mégsem mernek belekezdeni, pedig létezik megbízható megoldás arra, hogy a cukorbetegek is mozogjanak.

Bővebben

2013.12.11.
Karácsonyi allergiák

Az ünnep közeledtével szokásaink is megváltoznak. A lakásban elhelyezett díszek, illatosítók, az ünnepi menü, a szervezéssel járó stressz, de akár a karácsonyfa is szokatlan tüneteket okozhat, az arra érzékenyeknél.

Bővebben

2013.12.04.
Ünnep a kozmetikában - kezelések tömjénnel és mirhával

A természet kincseinek gyógyító erejét hajlamosak vagyunk alábecsülni, pedig a szakértő által készített, illóolajokkal végzett kezelés nem csak a bőrnek tesz jót, de a lelket is felfrissíti. A mirha és a tömjén pozitív hatásairól Peterman Krisztina szépség-terapeuta, a Dermatica kozmetikusa beszélt.

Bővebben


Partnereink